Главная » 2013 » Грудень » 1 » Кінофестиваль «Dokudays.UA»
18:53
Кінофестиваль «Dokudays.UA»

5 листопада 2013 року в Донецькому університеті економіки та права було розпочато показ документальних кінофільмів щодо прав людини в рамках Мандрівного кінофестивалю «Dokudays.UA».

Організатором кінофестивалю в Донецькій області є правозахисна організація «Донецький меморіал». Донецький університет економіки та права виступив партнером кінофестивалю.

Кінофестиваль «Dokudays.UA» представив член Правління Міжнародного Меморіалу, Голова Ради правозахисної організації «Донецький меморіал» Олександр Павлович Букалов.

Заступник завідувача кафедри державно-правових та кримінально-правових дисциплін ДонУЕП к.ю.н., доцент Титов А.М. повідомив про співпрацю з правозахисною організацією «Донецький меморіал», можливості участі студентів в діяльності цієї організації, а також про щойно видану «Донецьким меморіалом» доповідь Комітету із запобігання катуванням уряду України, що була передана на кафедру для її використання як у навчальному процесі, так і в правозахисній діяльності.

На показі були присутні: проректор Університету з навчально-виховної роботи к. філол. наук, доцент Весела Н.О., викладачі та студенти Інституту права ДонУЕП.

У перший день показу документальних кінофільмів було продемонстровано стрічку «Ромська мрія».

Враховуючи специфіку фільму, на показ було запрошено Голову Донецького обласного культурно-просвітницького товариства ромських жінок «Мірікля» Варакуту Наталію Анатоліївну, яка дала вичерпні відповіді на запитання викладачів і студентів, що виникли після перегляду кінофільму.

За результатами зустрічі викладачі та студенти Інституту права ДонУЕП, Голова Ради правозахисної організації «Донецький меморіал» О.П. Букалов і Голова Донецького обласного культурно-просвітницького товариства ромських жінок «Мірікля» Н.А. Варакута дійшли згоди щодо необхідності співробітництва з питань спільної правозахисної діяльності.

Показ документальних кінофільмів щодо прав людини в рамках Мандрівного кінофестивалю «Dokudays.UA» в Донецькому університеті економіки та права було продовжено 11 листопада 2013 року.

Студентам Інституту права ДонУЕП продемонстрований авторський фільм «Одна» (Литва, 2001). Героїня цього фільму – одна з багатьох дітей, кому віддані ідеї благодійники допомагають спілкуватися з ув’язненими батьками. Фільм розповідає про неймовірну здатність кіно створювати реальність внутрішнього світу людини, а також шляхи до реальності, що звеличує – шляхи дівчинки, її сивого товариша і живого дерева мають прямий зв'язок із поетикою казок.

Крім того, було продемонстровано стрічку Проекту «Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні» «Діти за ґратами». У фільмі розповідається про долю дітей, які потрапили до місць позбавлення волі, наводяться думки Уповноваженого Президента України з прав дитини, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності, суддівського корпусу, Центру відвідування для неповнолітніх правопорушників (м. Калгарі, Канада), МВС України, Державної пенітенціарної служби України, кримінально-виконавчої інспекції, психологів, науковців-юристів. Продемонстровано досвід канадських правоохоронців щодо профілактики злочинів серед дітей, приділено увагу першому в Україні Центру відвідування для дітей та молоді, які знаходяться в конфлікті з законом, що відкрито в м. Мелітополі. Наголошується на необхідності реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні, а саме застосування до дітей, що скоїли злочин, не покарання у виді позбавлення волі, а можливостей ювенальної юстиції.

Під час обговорення піднятих у фільмах проблем проректором Університету з навчально-виховної роботи к. філол. наук, доцентом Веселою Н.О., заступником завідувача кафедри державно-правових та кримінально-правових дисциплін ДонУЕП к.ю.н., доцентом Титовим А.М., студентами Інституту права було висловлено думку щодо більш предметного обговорення цих питань під час засідання Круглого столу, який буде організовано кафедрою державно-правових та кримінально-правових дисциплін 12 грудня 2013 року.

Третій показ документальних кінофільмів щодо прав людини в рамках Мандрівного кінофестивалю «Dokudays.UA» відбувся 18 листопада 2013 року. Студентам Інституту права було продемонстровано стрічку «Від шепоту до крику». Цей фільм досліджує різні аспекти боротьби за права людини у п’яти країнах: Україні, Венесуелі, Єгипті, Зімбабве та Малайзії.

За результатами перегляду документальних кінофільмів щодо прав людини в рамках Мандрівного кінофестивалю «Dokudays.UA» студенти Інституту права ДонУЕП висловили думку про доцільність продовження проведення таких заходів і надалі.

Просмотров: 907 | Добавил: kafedra_APD | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входу
ФОТОГАЛЕРЕЯ
Друзі сайту
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Опитування
Як ви дізналися про Інститут права ДонУЕП?
Всього відповідей: 45
Статистика